Top

Отсекогаш чувствував дека има нешто повисоко во кое можам да верувам, денес сум целосно свесен за тоа и тоа е најголемиот подарок за мене

Моето иуство со Учењето за Универзалната Енергија започна во 2000 година, ги посетував првите семинари обидувајќи се да ги продлабочам техниките на пренос на енергија и медитација итн.

Го одев мојот пат како студент обидувајќи се да го применам во пракса сето она што ми беше научено, но без навистина да почувствувам моментум во мојот животен стил и состојба на постоење.

Овие чекори во секој случај ми помогнаа да ги разберам многуте грешки што ги направив во минатото, иако ми помогнаа да ја сфатам смислата на животот и постепено да се подобрувам.

Почнав од новото ниво -1- со товар од искуства и грешки кои можев постепено да ги решавам како што се одвиваа новите нивоа.

Како многу практична личност, веднаш сфатив дека новите семинари се посуштински и побрзи отколку во минатото, а тоа ја зголеми мојата љубопитност, секоја тема беше насочена кон целта и работите стануваа се појасни и поедноставни.

Чувствував дека е време да се фокусирам, и така беше, но можев да практикувам без напор, и сè беше природно и лесно; луѓето и ситуациите околу мене кои можев подобро да ги разберам, имав силно чувство дека сум подобро центрирана.

Секое утро правев вежби за дишење, си го кратев просторот, почнав да бидам дисциплиниран со будилникот, секогаш во исто време во 5:50 наутро; полека дисциплината се прошири на сите оние мали нешта во животот кои, повеќе не ми беа толку важни.

Сè стана поритуално; дури и оние мали нешта со кои треба да го започнете денот: време да се измијам и да се средам, многу богат и изобилен појадок восхитувајќи се на обликот на овошјето, сончевите зраци на мојата маса, нема повеќе технологија, подолго време да го ценам сето она што го јадам, кое ме исполнува со позитивност.

И кога ќе се разбуди остатокот од семејството, јас сум подготвен да ги пречекам со убаво добро утро, а тука забележав како ситуацијата се променила и кај нив, бидејќи сите се будат посреќни и подготвени да го започнат денот.

Во овој момент, правејќи ги вежбите за дишење од првите нивоа, почнав да се гледам себеси однадвор, согледувајќи ги моите несовршености, пред се начинот на комуникација со другите луѓе.

Ги посетував новите нивоа каде ги проучувавме 3-те нули и потоа разбрав колку грешки можеме да направиме во комуникацијата со луѓето, влечени од нашиот секојдневен животен стил.

Сè стана поритуално; дури и оние мали нешта со кои треба да го започнете денот: време да се измијам и да се средам, многу богат и обилен појадок восхитувајќи се на обликот на овошјето, сончевите зраци на мојата маса, нема повеќе технологија, подолго време да ги ценам сите што јадам, ме исполнува со позитивност.

И кога ќе се разбуди остатокот од семејството, јас сум подготвен да ги пречекам со убаво добро утро, а тука забележав како ситуацијата се променила и кај нив, бидејќи сите се будат посреќни и подготвени да го започнат денот.

Во овој момент, правејќи ги вежбите за дишење од првите нивоа, почнав да се гледам себеси однадвор, согледувајќи ги моите дефекти, пред се начинот на комуникација со другите луѓе.

Ги посетував новите нивоа каде ги проучувавме 3-те нули и потоа разбрав колку грешки можеме да направиме во комуникацијата со луѓето, поведени од нашиот секојдневен животен стил.

Почнав да додавам повеќе дисциплина и стана полесно да ги применам 3 нули во пракса.

Почнав да ги слушам луѓето и научив дека порано не ги слушав вистински; слушајќи ги другите сè повеќе ги сфаќав моите грешки и ги поправав. Сега кога ќе се соочам со луѓе кои грешат (без никакво осудување) наоѓам начин да комуницирам со едноставен вистински збор или дури и да молчам.

Сфатив дека ме слушаат и во многу случаи нашата врска видно се подобри. Почнав да станувам се повеќе свесен за универзалниот енергетски потенцијал.

Продолжувајќи со повисоките нивоа, вежбав детокс јога и, на ниво 15, магнетна јога; оттогаш вежбав наизменично детоксикација и магнетик, а после 4 месеци постигнав многу трансформации.

Дури и без сериозен спортски тренинг, сфатив дека моите кардиореспираторни способности се подобрија заедно со мојата флексибилност и перформанси.

Сега не можам повеќе да ги прескокнувам утринските вежби, со многу позитивно влијание врз мојот секојдневен живот и подобрен фокус и свесност за учењата на Хуеса; Избегнувам секакви ситуации кои ме оддалечуваат од мојата благосостојба и среќно заспивам знаејќи дека моето будење ќе биде убаво секој ден од неделата.

Накратко што се однесува до себе, го сакам спортот, природата и едноставните работи во животот, секогаш го следев своето срце, храброста пред интелигенцијата и не ставав маски или начини на размислување ориентирани кон профит; таквото однесување може да биде опасно во западните општества и всушност моите искуства не беа лесни. Дури и ако тоа ме правеше ранлив, секогаш чувствував дека има нешто повисоко да верувам, денес сум целосно свесен за ова и тоа е најголемиот подарок за мене.

Со љубов и благодарност,

Паоло Нелци

Студент на ХУЕСА Ниво 15 (ИТАЛИЈА)

Share