Top
Cô Theresa

Ко Тереза

ХУЕСА методот е развиен од Д-р Тереза Ту-Таи Нгуен, многу често позната од нејзините студенти како Ко Тереза. Родена е во Виетнам и емигрирала во Австралија каде се здобила со диплома за Медицина и Хирургија од Унверзитетот во Мелбурн во 1988 година и работела како Лекар по Општа Пракса во Мелбурн. Во нејзината потрага за духовен развој, таа значително има патувано низ светот поминувајќи низ различни вредносни системи, традиции и култури, кои ја воделе да си го смени фокусот во животот и да почне да ги споделува нејзините увиди и искуство со истомисленици. Во 2007 година, Ко Тереза го превзема првиот чекор во нејзината мисија како духовен лидер, станувајќи водечки инструктор и Претседател на ХУЕСА. Оттогаш таа има водено над двесте семинари или беседи во неколку земји (Австралија, Босна и Херцеговина, Бразил, Бугарија, Франција, Германија, Унгарија, Индија, Индонезија, Италија, Македонија, Мексико, Мозамбик, Холандија, Полска, Португалија, Романија, Русија, Шпанија, Шри Ланка, Тајланд, Соединетите Американски Држави). Дополнително има предавано бројни семинари преку видео конференција во многу повеќе земји, достигнувајќи илјадници студенти. Ко Тереза има водено бројни аџилачки или духовни патувања, со групи студенти на места со особено духовно значење, за различи религии и системи на верување, во повеќе од 30 земји на петте континенти.